Op zaterdag 4 november, op Nationale Natuurwerkdag, staken in heel het land vrijwilligers de handen uit de mouwen. Ongeveer 30 Vrienden van Twickel gingen aan de slag met takkenschaar en houten trektang. Het Schijvenveld tussen Delden en Azelo met het prachtige ven was weer toe aan een opschoonbeurt. Dit natte heidegebied is normaal niet toegankelijk. Dus het was een mooie gelegenheid voor de Vrienden om het eens even te bekijken; tussen het knippen door natuurlijk.

De enthousiaste deelnemers werden welkom geheten door Marcel Klieverik, bestuurslid en voorzitter van de activiteitencommissie. Marc ter Horst, één van de medewerkers van de bosploeg van Twickel gaf uitleg over wat er gebeuren moest en al gauw was iedereen aan het werk. Het is de bedoeling dat jong opschot (dennetjes en berkjes) wordt verwijderd zodat de heidestruikjes ruimte krijgen om te groeien en het landschap open blijft.

De jeugd was weer vertegenwoordigd door Lars (11 jaar), Thijmen en Silke (beide 7 jaar). Lekker tot de rand van je laarzen in het water staan was hun grootste uitdaging. Zo varieerde de leeftijd van 7 tot 77. Koffie en koek werden verzorgd door Veroni Meier, die trouwens het hele evenement had georganiseerd. Tegen half één waren er broodjes met koffie en chocolademelk. Na een dankwoordje van Eduard van Emmerik (voorzitter VVT) ging iedereen voldaan naar huis. Het was een heerlijke ochtend met prima weer. Eduard, Veroni en Marcel waren echter nog niet klaar.

Om  één uur kwamen er acht scouts van Scouting Delden met 4 leiders om het werk af te maken. Ze hadden toevallig dit weekend kamp en vonden het leuk om mee te doen. Zij hebben hard gewerkt en hebben het losse groen verzameld en op twee hopen gelegd, zodat deze later door Twickel opgeruimd kunnen worden. Natuurlijk werden ook de scouts verleid om te ravotten in het ondiepe water rond het grote ven. Na twee uurtjes hadden ze allemaal natte voeten en vond de leiding het welletjes. Na een heerlijke versnapering gingen ze moe, maar heel tevreden terug naar de blokhut. Volgend jaar op zaterdag 10 maart, tijdens het ‘Nederland Doet’ weekend is er weer een natuurwerkochtend.

 

Comments are closed.