Op zaterdag 22 juli was het weer zover: de ‘Zomerse Muzikale Ontvangst’ van de Vrienden in het huispark van Kasteel Twickel door de bewoners van het kasteel, Roderik en Liesbeth zu Castell-Rüdenhausen.  Het huispark was voor het tweede jaar het passend decor voor een prachtig concert. Het werd een spectaculair optreden van het 41-koppige Straatsymfonieorkest Ricciotti  onder leiding van Leonard Evers. Dit concert was exclusief voor de Vrienden van Twickel met hun introducees en stond mede in het teken van ons 45 jarig bestaan. Op een mooie plek in het park tussen twee vijvers schuin achter de landgoedwinkel gaf het jonge muziekgezelschap een informeel en ludiek symfonisch concert rond het thema ‘Schotland’, het land waar het jeugdige gezelschap eind juli zijn zomertournee vervolgt. Gelukkig hadden we goed weer, ondanks de weersvoorspelling met 50% kans op regen. Na afloop werd er nog na-geborreld met een glaasje Prosecco ter gelegenheid van het VVT jubileum. De orkestleden kregen een warme maaltijd aangeboden, verzorgd door restaurant ’t Hoogspel in de Oranjerie, voordat ze doorreisden naar Het Openluchttheater in Hertme

Het Ricciotti bestaat uit 41 orkestleden, studenten aan het conservatorium en gevorderde amateurs uit binnen en buitenland. Het orkest heeft een strijkersbezetting ter grootte van een kamerorkest (8 eerste en 6 tweede violen, 4 altviolen, 4 celli en 3 contrabassen) met dubbele houtblazers en hoorns, 2 saxofoons, 2 trompetten, 1 trombone en 1 slagwerker. Het orkest is erg mobiel: binnen enkele minuten kan het ensemble vanuit de tourneebus speelklaar zijn. Het record staat op 1 minuut en 37 seconden, gevestigd op 3 mei 2014 in Deventer. Het repertoire van het Ricciotti bestaat uit (korte) stukken uit het bekende en minder bekende klassieke repertoire (waar nodig aangepast voor de Ricciotti bezetting; zo spelen de saxofoons soms hoornpartijen wanneer er 4 hoorns zijn voorgeschreven), licht repertoire (veelal arrangementen) en stukken die speciaal zijn geschreven voor het Ricciotti. De tournees van het Ricciotti worden meestal vergezeld door een zanger(es), acrobaat of instrumentale solist. Alle openbare optredens zijn gratis. Het orkest treedt 25 dagen per jaar op; 3-5 keer per dag. Zo bereikt het 24.000 mensen per jaar. Het motto is: Het luisteren naar ‘live’ symfonische muziek moet voor iedereen toegankelijk zijn omdat muziek wat doet met mensen. Muziek verbindt en maakt vrij.
In de fotogalerij een impressie van het concert. Zie ook www.ricciotti.nl

 

Comments are closed.