Zin in verse lollo rosso? De moestuin van Twickel is elke woensdag- en vrijdagmiddag open en u kunt er groente, fruit, bloemen èn honing kopen. Tijdens een rondleiding op 20 juni voor 60 Vrienden van Twickel liepen we niet alleen langs eeuwenoude citrusbomen maar ook door de geschiedenis.

De moestuin was vroeger niet zo toegankelijk als nu. Toen barones Van Heeckeren van Wassenaer nog leefde, waren bezoekers niet welkom en werkten de tuinmannen voornamelijk voor haar: zij at uitsluitend groente uit eigen tuin. Ook het fruit en de bloemen eindigden in of om het kasteel. Nog eerder in de tijd, tot de dood van de baron in 1936, werden in een speciale kas anjers gekweekt, exclusief voor hem.  Zo is de geschiedenis in alles aanwezig:
In de oude ‘iron houses’, bijzondere kassen zoals er maar weinig in Nederland zijn (de anjerkas is zelfs uniek in ons land); in de tientallen jaren oude leibomen met appels, peren en pruimen langs de oude tuinmuur; in de historisch verantwoorde beplanting, zoals ietwat stijf aandoende cirkels met een combinatie van artisjokken en bloemen.

De tuin werd in 1885 aangelegd bij de herinrichting van het landgoed door landschapsarchitect Petzold. Na het overlijden van de barones in 1975, raakte de tuin in verval. In de jaren tachtig gingen er zelfs stemmen op om er een parkeerterrein aan te leggen. In 1993 besloot men gelukkig de tuin in ere te herstellen. Hondebrink was één van de drijvende krachten achter de revitalisering. In de tuin worden jaarlijks 15.000 planten gekweekt, die bijna exclusief verkocht worden aan particulieren. Kenners halen de bijzondere soorten er direct uit. Een deel van de planten is ook bestemd voor de siertuinen rond het kasteel.

De historie geeft altijd de doorslag bij de inrichting van de moestuin is. Elke aanschaf van zaden, elke reparatie aan de kassen, elke snoeivorm moet passen bij het karakter van de tuin. Ter illustratie toont Hans de glazen cloches. Deze ‘minikasjes’ verlengen het groeiseizoen van groentes. Denk aan sla in april of oktober. Cloches werden vroeger veel toegepast, maar zijn tegenwoordig minder gangbaar.

In de moestuin van Twickel leven ook vele bijen. Imker Hennie Keizer toonde hun onderkomens en liet het proces ‘van raat tot honing’ zien. Ondertussen voorzag tuinman Gerrit Molenkamp de bezoekers van meer informatie, evenals vrijwilliger Wim Olde Beuvink. De deelnemers kregen na afloop bijensteek -een heerlijke koek met amandeltjes- dat de leden van de Activiteitencommissie hadden gebakken. Daarna togen ‘de Vrienden’ weer huiswaarts.  (bewerkt naar een artikel van Hiska Bakker)


 

Comments are closed.