De jaarlijkse Vriendendagen vonden plaats op vr. 31 maart, za. 1 april, vr 7 april of za. 8 april 2017 plaats. We bezochten in de ochtend Radio Kootwijk op de Veluwe vlakbij Apeldoorn.
Radio Kootwijk is in 1923 in gebruik genomen en was het radio–telegrafisch zendstation van de Nederlandse Staat. Nadat het zijn functie als zendstation voor communicatie met voormalige koloniën verloor door de opkomst van satelliet verbindingen is het zendstation opengesteld voor publiek. Radio Kootwijk ligt in een prachtig natuurgebied op de Veluwe bij de bekende zandverstuivingen in de buurt van het plaatsje Kootwijk en is tegenwoordig een Rijksmonument. Op deze plek werd geschiedenis geschreven omdat de zender in de tijd dat hij werd gebouwd (1923) een technisch hoogstandje was en het mogelijk werd te telefoneren met Nederlands Indië. Het was een lange golf zender met enorme antennes van  212 m hoog. Na de tweede wereld oorlog werd het ook een korte golf zender, die o.a. door Radio Scheveningen tot 1998 gebruikt werd voor het scheepvaartverkeer. De medewerkers waren verplicht om in het dorpje ‘Radio Kootwijk’ te wonen en waren allen in dienst van de PTT. Hierover werd buitengewoon boeiend maar ook op een zeer humoristische wijze verteld door de 85 jarige Coby de Haan, die getrouwd was met één van de technici. Op ‘you tube’ zijn diverse filmpjes te vinden over het leven in deze bijzondere gemeenschap rondom de zender.
’s Middags waren we te gast op Kasteel Middachten in De Steeg bij Dieren. Het geslacht Middachten komt al voor in een oorkonde uit 1190. De oudste bouwsporen van het huidige huis dateren uit de periode 1350-1360. In 1666 trouwde de erfdochter van Middachten Ursula Phillipotta van Raesfelt met Godard van Reede-Ginkel. Ursula Phillipotta van Raesfelt was een verre verwante van de familie Van Raesfelt op Twickel.
Het beheer van Middachten ligt nu in handen van de 25e heer van Middachten, Franz Graf zu Ortenburg. Zijn moeder Gräfin zu Ortenburg-van Aldenburg Bentinck was zowel verwant aan de laatste baron van Twickel, Rodolphe van Heeckeren van Wassenaer, als aan de laatste barones. Christian zu Castell-Rüdenhausen was een achterneef van haar.
Het kasteel is rijk gemeubileerd en de schilderijen zijn zeer de moeite waard. Er hangen diverse schilderijen van de Oranjes in de 19e eeuw. De eigenaren hadden hiermee goede relaties. De tuinen zijn zeer de moeite waard: o.a de rozentuin, de baroktuin en de muur met lei-fruitbomen.
Het waren mooie dagen. De reacties van de deelnemers waren unaniem positief. Vermeldenswaardig is dat we alle dagen door de graaf zelf welkom werden geheten.  En waar vind je dat nog?

 

Comments are closed.