Op zoek naar uw verleden en.. omgeving? Uitgeverij Twentse Media en de Oudheidkamer Twente is voornemens een aantal boeken uit te geven naar aanleiding van een groot Historisch boerderij onderzoek in Twente. Het “Historisch boerderij-onderzoek in het Richterambt Delden” is het 1e boek van de serie. Dit eerste boek is bijna voltooid en gaat over het vroegere Richterambt Delden. Dit omvat naast Ambt Delden en Stad Delden welke momenteel deel uitmaken van de Hof van Twente, ook de buurtschappen Azelo, Bentelo, Deldenerbroek, Deldener Es, Hengevelde, Wiene, Zeldam en Stadgericht Delden als ook delen van de Gemeente Hengelo (de buurtschappen Beckum, Oele, Woolde en het dorp Hengelo).

‘Veel mensen die in Twente stamboomonderzoek doen komen terecht op een flink aantal boerenerven waar hun voorouders hun jeugd of volwassenheid hebben doorgebracht. Naast genealogische gegevens is het ook altijd een uitdaging om meer te weten te komen over de omstandigheden waaronder deze voorouders hebben geleefd. Dat laatste is vaak een ingewikkelde zoektocht naar niet meer bestaande rechtssystemen en veranderde omstandigheden.’

De werkgroep hoopt de serie te vervolgen met de richterambten Ootmarsum, Oldenzaal, Enschede, Borne en Kedingen, alsmede de schoutambten Haaksbergen, Diepenheim en tenslotte de heerlijkheid Almelo.

Uitgeverij Twentse Media is een stichting die de kennis over de cultuur en natuur van Twente wil bevorderen. Belangrijke thema’s daarbij zijn de geschiedenis van de streek, de volkskunde, de taal, de kunst en het landschap. De stichting geeft boeken en andere mediadragers uit om deze doelstelling te realiseren. Deze boeken geven bovendien per boerderij sporen aan in welke archieven en publicaties men gericht verder onderzoek kan doen. Er worden  bovendien ca. 80 pagina’s met foto’s en afbeeldingen van boerderijen en tal van kaarten van de buurtschappen opgenomen.

In alle boeken komt een uitgebreide inleiding en verantwoording van Henk Woolderink. Het onderzoek is mede uitgevoerd door diverse leden van de werkgroep. Deze werkgroep bestaat uit; Gerda Voorthuis-Lefers te Delden, Johan Altena te Diepenheim, Jan ter Heegde te  Usselo, Henk Huiskes te Vriezenveen, Jan Olde Kalter te Oldenzaal, Jan Tijman op Smeijers in de Lutte en Henk Woolderink te Borne. De werkgroep treedt tevens op als klankbord voor de resultaten.

NB:  De prijs voor deze eerste uitgave is vastgesteld op € 30,- Bij voorinschrijving betaalt u slechts € 25,- (incl. BTW)
Het boek kan alleen gedrukt worden bij voldoende voorinschrijvingen.

U kunt het inschrijvingsformulier d.m.v. het d.m.v. de volgende link:
bestelformulier historisch boerderijonderzoek downloaden en uiterlijk tot 1 oktober 2014 inleveren bij:
Stroinksbleekweg 12B 7523 ZL Enschede, of mail het ingevulde formulier terug naar info@uitgeverijtwentsemedia.nl als bijlage.

vrienden van twickel