Fietsen over het Bokdammerveld

‘Door de bossen door de heide, door het zomerdronken land’
Bovenstaande beginregel van een wandellied is treffend voor de fietstocht van de Vrienden van Twickel op zaterdag 24 augustus 2013. Op de route werden de boerderijen Klein Hobbelink, Bokdam en Mollinkwoner bezocht die in de machtsfeer liggen van het landgoed Twickel. De ontvangst door de bewoners was hartelijk en de 110 deelnemers, verdeeld in vijf groepen, kregen een goede indruk van het boerenleven in de 21 eeuw.
André Luttikhedde van erve Bokdam vertelde gepassioneerd over Boeren voor Natuur en de daarbij behorende wetgeving. Moeder Rieki luisterde in de schaduw mee. Rieki na afloop: “Op zo’n dag kom je met diverse mensen in contact die anders voorbij fietsen of vlug iets kopen bij het stalletje aan de oprit van ons erf” . Voor haar was het aardig om even te spreken met oud-burgemeester mr. C.P.M. Bevers van Borne en Hengelo.
Bij kaasboerderij Mollinkwoner werden we deelgenoot gemaakt van de haken en ogen bij het maken van kaas. Elise Elbert vond het jammer dat ze de kaasbereiding niet kon laten zien omdat de groep te groot was. Met tien personen is het verantwoord om door de kaasmakerij te lopen. Elise: “jullie moeten nog een keer terugkomen, maar dan in groepen van tien. Ik zal de Vrienden met open armen ontvangen”.
Bij de altijd gastvrije bewoners van het erve Klein Hobbelink stonden we oog in oog met de koeien in de stallen. Barend Truitman sr. en zoon Walter vertelden volop over hun melkveebedrijf. Op de vraag naar het reilen en zeilen op dit gezinsbedrijf aan de rand van de  Deldeneresch antwoordt Charlot de charmante echtgenote van Walter: “Natuurlijk help ik mee als het nodig is, maar ik heb ook nog een baan van drie dagen in Enschede. Dit soort bezoeken zijn altijd leuk. Op het laatste moment hoorde ik van Walter over jullie bezoek. Natuurlijk heb ik toen toch wel het een en ander opgeruimd rondom het erf en enkele verkoopproducten klaargelegd op een stalletje”. De fiets-Vrienden waren na afloop zeer tevreden over deze prachtige dag.

Helmig Kleerebezem

Enkele reacties van de deelnemers: “Gezellig, indrukwekkend, voor herhaling vatbaar”.
“Het was heel leerzaam zoveel informatie te horen van de mensen die het zelf volbrengen, de echte specialisten. Dat is veel beter dan via een verslaggever of van horen zeggen. Het was echt Twickel, de boeren zijn het hart van het landgoed.” “Wat wordt er hard gewerkt in de boerenbedrijven, het is goed om dat weer eens te weten. En dan ook nog een gezellig gezinsleven met kleine kinderen. Petje af.”

 

De stal van de fam. Truitman

Kaas proeven bij erve Mollinkwoner

Erve Bokdam, Anfdré Luttikhedde vertelt zijn verhaal