Castell op Twickel

Op woensdag 27 februari 2013 liep de zaal van ’t Hoogspel te Ambt Delden helemaal vol voor de lezing ‘Van Rüdenhausen naar Twickel’ door Ir. Roderik Graf zu Castell Rüdenhausen, binnenkort, samen met zijn vriendin, de nieuwe bewoner van het kasteel. Er waren ongeveer 200 belangstellenden.

Roderik sprak deze avond over ‘zijn familiegeschiedenis’ aan de hand van een Powerpoint presentatie met prachtige historische plaatjes. Zie de foto’s hieronder.

Er werd in 1224 voor het eerst melding gemaakt in een oorkonde van de graven van Castell.  Castell en Rüdenhausen zijn dorpen in Beieren in de buurt van Würzburg. De graven hielden zich voornamelijk bezig met wijnbouw.  Nog steeds wordt er op het landgoed in Castell wijn verbouwd. Bezoekers van Twickel hebben geluk als ze een glas Castell wijn krijgen aangeboden.

In het begin van de 18e eeuw ontstonden twee verschillende lijnen: Castell-Castell en Rüdenhausen-Castell. Beide lijnen werden in het begin van de 19e eeuw in de Fürstenstand verheven. Leden van geslacht zu Castell Rüdenhausen wonen al eeuwen op het kasteel in Rüdenhausen, waar de vader van Roderik, Christian, opgroeide. Na het overlijden van de laatste vrouwe van Twickel, barones Van Heeckeren van Wassenaer, gravin Van Aldenburg Bentinck in 1975, werden Graf Christian met echtgenote Roline en de kinderen Jurriaan en Roderik in 1982 de nieuwe bewoners in de zuidvleugel van Twickel. Clara werd geboren op Twickel.

Na de pauze vertelde Roderik over zijn jeugd op het kasteel: ‘zijn zoektocht door het kasteel’. Eind 2013 hoopt hij met partner zijn intrek te nemen in de zuidvleugel als nieuwe kasteelheer van Twickel. Hij noemt zichzelf kasteelheer zonder zorgen.

 

 

Casimir Fürst zu Castell Rüdenhausen getrouwd met Mechtild gravin Aldenburg-Bentinck

 

De twee graven: Roderik met zijn vader Christian

Roderik aan het werk